برای اینکه بتوانید با انواع قالب تزریق پلاستیک آشنا شوید در ابتدا باید بدانید قالب تزریق پلاستیک چیست و چه کاربردی دارد. احتمالا شما نیز در دور و اطراف خود با مواد پلاستیکی بسیار مختلفی روبرو شدید. برای مثال ظروف پلاستیکی در اشکال مختلف، لوازم برقی مانند جارو برقی یا اتو، لوازم تحریر متنوع مثل خودکار و غیره، همگی نمونههایی از یک ماده پلاستیکی هستند. قالب تزریق پلاستیک دستگاهی است که میتواند همه این موارد را تولید کند.قالب پلاستیک، تجهیزی است که از طریق آن انواع مواد پلاستیکی مختلف مانند قطعات اتومبیل، لوازم خانگی، اسباببازی و غیره را تولید میکنند. برای تولید یک محصول پلاستیکی ابتدا قالب را به شکل مورد نظر طراحی میکنند، سپس مواد مذاب را به داخل آن هدایت میکنند تا شکل نهایی محصول را به خود بگیرد.
قالبهای پلاستیک بهترین روش تولید پلاستیک از جهان هستند. حتی بعد از قدمتی نزدیک به 150 سال هنوز هم هیچ دستگاه دیگری نتوانسته جایگزین آنها شود. این روش تولید پلاستیک دارای مزیتهای بسیاری است، برای مثال تولید در حجم بالا با هزینه مناسب، هزینه کم نیروی متخصص، تولید همزمان چندین محصول در یک سیکل کاری و غیره از جمله مهمترین مزایای این روش محسوب میشوند.
قالبهای تزریق پلاستیک از سه جهت تقسیم بندی میشوند. کلی، ساختمانی و تعداد حفرهها.
قالبهای پلاستیک از نظر ساختمانی به دو دسته تقسیم میشوند.
2 صفحهای
3 صفحهای
خط جدایش و تعداد صفحات قالبهای 3 صفحهای براساس موارد متنوعی مانند نوع ماشین تزریق، شکل قطعه پلاستیکی، تعداد حفرههای موجود در قالب، سیستم خروجی هوا و غیره تقسیم بندی میشوند.
قالبهای پلاستیک از نظر تعداد حفره به دو دسته تک حفره و چند حفره تقسیم میشوند.
این دسته از قالبها طراحی سادهای دارند و برای تولید مواد پلاستیکی محدود از آنها استفاده میشود.
برای تولید انبوه مواد پلاستیکی (به خصوص در سایز کوچک) از قالبهای چند حفره استفاده میکنند.
یک دستگاه تزریق پلاستیک از دو بخش ثابت و متحرک تشکیل شده است.
در این بخش مواد گرم تزیق میشوند.
بخش متحرک قسمتی است که ماشین تزریق بسته میشود. مکانیزم بیروناندازی قطعات نیز در این بخش قرار دارد.
این نوع قالبها نیز به دو دسته قالب پلاستیک ترموست و قالب مواد ترموست تقسیم میشوند.
در این روش قالب و مواد هردو سرد هستند. کاشناسان مربوطه بعد از تغذیه مواد، قالب را داغ میکنند تا شکل و فرم مورد نظر را بگیرند. این نوع پلاستیکها با حرارات 170 درجه سانتیگراد تولید میشوند. خصوصیت اصلیشان هم این است که به هیچ عنوان بعد از شکل گرفتن و سخت شدن، نرم نمیشوند و تغییر شکلی در آنها ایجاد نمیشود.
در این روش ابتدا مواد حرارت میبینند و بعد به داخل قالب هدایت میشوند. سپس نرم میشوند و شکل قالب را به خود میگیرند. در نهایت نیز بر اثر تغییرات شیمیایی سرد و به بیرون انداخته میشوند.
ساخت قالب پلاستیک مراحل مختلفی دارد که اشتباه در هریک از این مراحل موجب بروز خطا در کل روند تولید میشوند. در ادامه تک به تک این مراحل را بررسی میکنیم.
اولین و مهمترین مرحله تولید قالب پلاستیک، گفتوگو با مشتری است. در این مرحله مشتریان باید نیاز و خواسته خود را بیان کنند تا تولیدکنندگان قالب، به خوبی با مقصود آنها آشنا شوند. همچنین لازم است متخصصان تمامی جنبههای کار را با مشتری در میان بگذارند و اطلاعات دقیقی در این رابطه به آنها منتقل کنند تا مشتریان دیدگاهی کلی نسبت به فرآیند پیش رو به دست بیاورند. در واقع این مرحله میتواند زمینهساز انجام مراحل بعدی باشد.
در این مرحله کارشناسان و مشتریان به خوبی با انتظارات و روند کار آشنا شدهاند. همچنین محصول نهایی، ابزارها، هزینه لازم و به طور کلی روند کار مشخص شده و باید مشتری و کارشناسان قرارداد نهایی را برای آغاز تولید امضاء کنند.
مرحله بعدی، طراحی قالب است. در این مرحله کارشناسان از طریق نرمافزارهایی مانند solidwork، IMOLD، Mold flow و Autodesk طرح سه بعدی قالب را ایجاد میکنند. طراحی قالب باید کاملا دقیق و بدون اشتباه باشد تا دستگاه به درستی تولید شود.
CAM، یک فرآیند در روند تولید است که از طریق آن میتوان به دقیق بودن طرح نهایی اطمینان پیدا کرد. اغلب طراحان قالب تزریق پلاستیک برای مطمئن شدن از طرح نهایی خود ( کاملا دقیق باشد و هیچ خطایی نداشته باشد) از فرآیند کامپیوتری CAM استفاده میکنند.
همانطور که میدانید یک قالب پلاستیک از اجزای مختلفی تشکیل شده است. کارشناسان بعد از طراحی قالب اصلی، باید اجزای دیگر آن که شامل، حفره، کفشک، بو اسپرو، رینگی، استپر، پل و غیره میشود را متناسب با اندازه و دیگر ویژگیهای قالب، طراحی کنند.
مرحله بعدی، ماشین کاری است. در این مرحله کارشناس مربوطه باید ماشین کاری دستگاه را که شامل سه مرحله خشن کاری، ماشین کاری میانی و ماشین کاری نهایی میشود را انجام دهد.
حالا وقت آن رسیده که تمام اجزای تولید شده به یکدیگر متصل شوند. در این مرحله ( مرحله آخر) متخصصان تمامی قطعات را به یکدیگر وصل میکنند تا قالب نهایی آماده به کار شود.
در این مطلب تنها به بررسی انواع قالبهای تزریق پلاستیک پرداختیم. اگر میخواهید اطلاعات جامعتری در این زمینه داشته باشید میتوانید به مقاله (قالب تزریق پلاستیک چیست؟) مراجعه کنید.
قالبهای تزریق پلاستیک چه کاربردهایی دارند؟
این قالبها بهترین روش برای تولید انواع محصولات پلاستیکی هستند. یعنی تمامی محصولات پلاستیکی که در دور و اطراف خود مشاهده میکنید از طریق این قالبها تولید شدهاند.
قالبهای پلاستیک براساس چه ملاکهایی تقسیم بندی میشوند؟
این قالبها بر سه اساس کلی، ساختمانی و تعداد حفرهها تقسیم بندی میشوند.
قالبهای باکالیت به چند دسته تقسیم میشوند؟
قالبهای باکالیت به دو دسته پلاستیک ترموست و مواد ترموست تقسیم میشوند.
قالبهای باکالیت چه تفاوتی با هم دارند؟
این قالبها از نظر روش ساخت با هم متفاوت هستند و نتیجه نهایی آنها تفاوت چندانی با هم ندارد.